20 Ağustos 2018 Pazartesi

Beklentisizlik Teorisi

u teori, aslinsan felsefesinin terim savı olan asldönüşümün ileri evresinde gelişen öncü ilkesidir. Bu teorinin bir tek amacı var: kişinin bütünüyle kendisine ait olduğu gerçeğini anlamak istemesidir. Herkeste varolan 'benlik' en sade haliyle anlaşılması gereken hayati bir öz. Hayati öz, olması lüzum gözettiği arınmışlıkla buluşa el verdiğinde, kişide gelişecek olan değişimler; kendi yazgısının farkına varması, içinde bulunduğu değerin sahibi olduğu, kendisini en güzel biçimde iyi sevmesidir. Beklentisizlik teorisinin beklentileri yok etmesinin asıl sebebi, beklentilerin büyük bir yanılsama olduğu gerçeğini görmesidir. "Beklenti, tıpkı,  kiri kirle yıkayıp temizin doğmasını umut etmektir."
Böylesine hazin bir çaresizliğin nedeni de, içinde bulunan kuralların  ötesine gidilecek dende zihnin kendisine ait özgür düşünüp fikir üretemediğinden ya da olan fikirleri geliştirip şekillendiremediğinden.
Buna engel olan etken, sorgulamamak. Çünkü zihin, sorgulama yeteneğini öldürmediği ölçüde zinde kalır. Zinde bir zihin ise güncel atraksiyonlarla kendisini yitirmez. Sorgular. Sorgular üzerine analiz ettiklerini analitik bir düşünceyle basamakları bir bir çıkar ve  birleştireceği parçalarla oluşturacağı fasıldan ya yeni bir fikir çıkartır ya da varolan fikirleri uygun bir şekilde biçimlendirir. İşte bu dende işlenen bir zihin, kendisine ait olandır.
                                     -Gürsel Özkır

Hiç yorum yok:

Yalnızlık Teoremi

"Bu belirsiz bir bilinmezlik değil, uçtan uca şifrelenmiş bir şey de değil, aksine, ardına kadar önü açık ve kapısı olmayan bir şey ya ...