30 Mayıs 2019 Perşembe

Düşüncenin Geleceği

Evren henüz yeni başında sayılır. Zaman kendi içinde, insan zamanda hızlanıyor ve gitgide daha da hızlanacak. 
Şimdi yapılanlar ve daha sonra yapılacak olanlar; yüzlerce ve hatta binlerce seneyi olumsuz bir şekilde etkileyecek.
İnsan, hızlı bir sürat ile modernliğe, daha da yüksek modernliğe doğru yol alıyor.
Evet. Modern insanın bildiği şartlar hareketsiz değil. Bütün koşullar değişimle işleniyor. Tüm şartlar değişiyor, değişecek.
Modern insanın içinde bulunduğu koşulları değiştiğinde, geriye sarmak isteyecek, ancak bu mümkün olmayacak ve böylece mutasyon geçirerek, bir dönüşüm olacak.
Evrende, dünyada hiçbir şey sabit değil; her şey hareketli, kendine has bir çeşit enerjiyle yüklü ve her biri kendi ekseninde hep dönüyor; hiçbir şey durmuyor, geri dönmüyor; her şey değişiyor. 
Kuşkusuz ki insan başka ispatlar keşfettikçe, başka koşulların içine girdikçe ve bu şartları benimsedikçe, dünya evrilecektir. 
Dünya level atlıyor. Fakat en nihayetinde yükseldiği yere nasıl ve nereye ineceğine karar veremiyor, bunu bilemiyor, çünkü bu, gerçekten yoğun bir belirsizlik.
Dünyanın belirsiz gidişatından çıkarılacak şey, evrenin insan zekasının anlayabileceği hiçliğe gidiyor olmasıdır. 
Yıldızlar ışıklarına gömülecek. Güneş genişleyecek: çekirdeği çökerek, yoğunlaşacak ısısıyla dış kısımlarının şişmesine, hacminin olabildiğine büyümesine sebep olacak. Varlıklara oluşsal enerjiyi veren, onları olduran güneş; bütün varlık kalıntılarını eriterek, gücünün en sonuna kadar anormal bir biçimde yoğunlaşacak ve bundan sonra, buharlaşarak sönecek. Böylece, evren sınırsız karanlığa, sonsuz hiçliğin boşluğu avucunda sessizliğe çekilecek. 


-Gürsel Özkır

Hiç yorum yok:

Yalnızlık Teoremi

"Bu belirsiz bir bilinmezlik değil, uçtan uca şifrelenmiş bir şey de değil, aksine, ardına kadar önü açık ve kapısı olmayan bir şey ya ...